Menu
Beautynieuwtjes

Welk dieet past bij mij?

Je hebt nu eindelijk de knoop doorgehakt: het is nu echt tijd om de overtollige kilo’s aan te gaan pakken. Nu deze knoop eindelijk is doorgehakt kom je direct voor de keuze te staan: welk dieet zal ik gaan volgen?

Het internet staat zo vol met diëten en manieren om gewicht te verliezen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. We zetten daarom hier op een rijtje waar je zoal op moet letten bij je overwegingen.

Wil je gezond afvallen of snel afvallen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je wilt. De meeste mensen willen zo snel mogelijk afvallen. Wat eigenlijk best raar is, gezien ze de beslissing om te gaan afvallen lange tijd voor zich uit hebben geschoven. Maar dat terzijde.

Een crash dieet?

Als je snel wilt afvallen dan kan je gaan voor een crash dieet. Bij een crash dieet eet je veel minder calorieën dan wat je lichaam nodig heeft aan energie. Hierdoor gaat je lichaam vetten verbranden waardoor je snel gewicht zult verliezen.

Een crash dieet kan je doen als je bijvoorbeeld over een week een feest of bruiloft hebt. Je kan dan snel nog even een paar kilo’s kwijt raken zodat je toch nog in dat leuke jurkje past wat je het liefst aan zou doen.

Bij een crash dieet raken je glycogeen voorraden na enkele dagen al uitgeput. Dit zijn de suikervoorraden welke in je spieren liggen opgeslagen. Glycogeen houdt vocht vast en met het uitputten van je glycogeen voorraden gaat je lichaam vocht verliezen. Hierdoor kan je vaak met wel 3 tot 4 kilo in een week tijd verliezen met een crash dieet. Wat vaak precies genoeg is om dat leuke jurkje of die leuke broek aan te kunnen.

Als je veel wilt afvallen dan zal je voor een langere periode moet lijnen. Het is dan eigenlijk niet meer verantwoord om een crash dieet te volgen. Een crash dieet zou je nooit langer als 14 dagen moeten volgen, en dat is eigenlijk al te lang.

Door de grote caloriebeperking van het crash dieet gaat je lichaam een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Het zijn tenslotte niet alleen de calorieën welke beperkt worden maar ook de voedingsstoffen. Hierdoor zal je algemene weerstand tegen ziekteverwekkers achteruit gaan en wordt je vatbaarder voor infecties.

Een ander probleem van een crash dieet is dat je lichaam ook eiwitten gaat verbranden om aan voldoende energie te komen. Met het verbranden van de eiwitten gaat ook spiermassa verloren. Je verliest dus niet alleen vet en vocht maar ook spier.

Met het verliezen van spiermassa gaat je rust metabolisme achteruit. Deze is namelijk direct gekoppeld aan je spiermassa. Dit is ook de reden waarom mannen (gemiddeld) een hogere calorieën behoeften hebben dan vrouwen. Dit is puur door het verschil in spiermassa.

Als je rust metabolisme achter uit gaat dan wordt het steeds lastiger om nog af te vallen. Je zal dan steeds minder en minder moeten gaan eten.

Wat betreft een crash dieet zou je kunnen zeggen dat dit alleen een optie is als je in korte tijd (een week) even snel wat kilo’s kwijt wil. Bedenk wel dat het grootste deel van deze kilo’s bestaat uit vocht wat er zo weer aan zit als je normaal gaat eten.

Voor je gezondheid kan je altijd beter een andere dieetvorm kiezen.

Je kunt in grote lijnen 3 dieetvormen onderscheiden: vetarm, koolhydraatarm of eiwitrijk.

Een vetarm dieet?

Vetarme diëten waren in de jaren 60 en 70 nog ‘de standaard’ maar tegenwoordig zijn er maar weinig mensen welke een vetarm dieet volgen. Het lijkt zo logisch om minder vet te gaan eten als je vet wilt verliezen. Maar dat is niet hoe het lichaam werkt (daar komen we straks op terug). Vetten spelen bovendien in belangrijke rol in onze hormoonhuishouding. Door vetten uit het dieet te schrappen kan deze ernstig ontregeld raken. Dit is nadelig voor de vetverbranding maar ook voor andere functies van hormonen zoals een regelmatige menstruatiecyclus en daarmee de vruchtbaarheid.

Een koolhydraatarm dieet?

Als je een groep mensen op een vetarm dieet zet en een andere groep mensen op een koolhydraatarm dieet dan zal je zien dat de mensen welke koolhydraatarm eten het snelst gewicht verliezen. Behoorlijker sneller zelf. En dat terwijl beide groepen evenveel kcal eten.

Dr. Atkins was de eerste die dit ontdekte. Dr. Atkins was een arts welke hartpatiënten behandelde. Hij was niet tevreden met het gewichtsverlies van zijn patiënten welke destijds een vetarm dieet volgde, wat in die tijd werd aanbevolen door de Amerikaans hartstichting. Door zijn patiënten op een koolhydraatarm dieet te zetten vielen zijn patiënten wel snel af.

Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van je lichaam. Koolhydraten worden altijd eerst verbrand voordat je lichaam vetten en eiwitten gaat verbranden. Door minder koolhydraten te gaan eten kan het lichaam niet meer voldoende energie uit koolhydraten krijgen en dwing je het om vetten en eiwitten te gaan verbranden.

Het verbranden van eiwitten kan er toe leiden dat je spiermassa verliest. Wat ongewenst is. Daarom zullen in een goed koolhydraatarm dieet voldoende eiwitten zijn opgenomen om dit te voorkomen.

Een eiwitrijk dieet?

Een eiwitrijk dieet lijkt een beetje op het koolhydraatarm dieet. Je mag minder koolhydraten en er worden meer eiwitten in je dieet opgenomen. Bij een eiwitdieet is dit echter een beetje te ver doorgeslagen naar het eten van veel eiwitten.

Zo is uit onderzoek gebleken dat het eten van veel eiwitten kan leiden tot diabetes type 2. Je voeding zou voor 25% uit eiwitten mogen bestaan, bij sommige eiwitdelen kan dit echter oplopen tot 50%. Hierdoor wordt de kans op diabetes verdubbeld.

Het eten van veel eiwitten wordt ook in verband gebracht met een snellere veroudering. Dit omdat eiwitten dan kunnen gaan oxideren en aan elkaar kunnen gaan kleven. De lichaamscellen kunnen deze dan onvoldoende afvoeren en vernieuwen.

Conclusie:

Wil je op een gezonde en verantwoorde manier gewicht verliezen dan hebben koolhydraatarme diëten de beste papieren. Ook tussen koolhydraatarme diëten zal je de nodige verschillen vinden. Het is zaak dat je een dieet zoekt waarbij je voedingsmiddelen mag eten welke je lekker vindt. Hierdoor zal je het dieet goed kunnen volhouden wat zekere op de langere termijn de beste resultaten geeft.