De laatste dag van kerst, wat gaan we doen? Tijd om nog even wat overheerlijke kerstkoekjes te bakken! Deel ze uit, verkoop ze of eet ze zelf lekker op. Doe ermee wat jezelf wilt, maar vooral: gooi dit recept niet weg!
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 50 gram aardappelzetmeel (Maïzena is ook prima)
- 120 gram zachte boter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel droge gist
- Zout
Overige benodigdheden
- Bakpapier
- Deegroller
- Oven
Ingrediënten voor variatie
- Sinaasappelschil
- 1 eetlepel sinaasappelsap
Bereiding
Voeg de bloem, aardappelzetmeel, boter, suiker, het ei en de gist samen in een grote kom. Kneed dit allemaal goed door elkaar. Is het goed door elkaar gekneed, dan kunt u wat zout toevoegen. Maak er een grote deegbal van en wikkel deze in folie. Laat het deeg nu een half uur in de koelkast rusten.
Pak een bakplaat, leg hierop het bakpapier. Rol het deeg hierop uit met een deegroller tot een plak van ongeveer 4 mm dik. Tip: Geen extra bloem toevoegen! Maak nu vormpjes van de grote deegplak. Dit kun je doen door vormpjes te snijden, maar je kunt hier ook vormpjes voor gebruiken en die in het deeg drukken. Bak de koekjes op 160° in ongeveer 10 minuten gaar.
Variatie
Als variatie kun je nog wat sinaasappel toevoegen. Spoel de sinaasappel af onder de kraan. Droog het af en rasp de schil. Pers de sinaasappel uit. Doe de geraspteschil en het sap in een grote kom, waarna je alle andere ingrediënten toevoegt (behalve het zout uiteraard). De bereiding is nu hetzelfde als hierboven.
Eetsmakelijk allemaal!