Menu
Vrije tijd

Ervaar de Amsterdamse effectenbeurs

Stap in de wereld van de beurs, samen met vrienden, collega’s of je beleggersgroep. Op woensdagochtend kun je via een geleid bezoek de Amsterdamse effectenbeurs van dichterbij leren kennen. Hier leer je alvast wat meer over de werking van de beurs en de rondleiding.

De effectenhandelaar
Een handelaar op de beursvloer is iemand die wat met cijfers kan en die extreem stressbestendig is. Zijn dag begint al voor de beurs om 9 uur open gaat. Hij neemt de kranten door en probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de laatste ontwikkelingen in de beursgenoteerde bedrijven, in de hoop dat deze informatie hem zal helpen om de juiste beslissingen te maken die dag.

Om 9 uur wordt de beurs dan geopend met de traditionele slag op de gong. Het verhandelen begint meteen en de drukte is groot. De handelaars krijgen bestellingen en vragen van klanten. Die willen alles weten over hoe de aandelen stijgen en dalen, maar ook horen welke geruchten de ronde doen en wie wat koopt. De meeste klanten van de handelaars zijn dan ook banken en fondsen, en eventueel een paar individuele klanten met een uitzonderlijk kapitaal. Hun inkomen bestaat uit een percentage aan commissie op elk verhandeld aandeel.

Midden op de dag wordt de drukte wat minder, om een uur voor sluitingstijd weer de hoogte in te schieten. Op dat moment willen de klanten weten wat de prijs van de aandelen bij sluiting gaat zijn. Om 17:30 loopt de vloer bijna meteen leeg. De AEX is gesloten tot de volgende ochtend, wanneer het hele proces weer opnieuw begint.

Het is een veel voorkomende misvatting dat effectenhandelaren in door hypotheek gedekte waardepapieren handelen. Ondanks de connectie die steeds gemaakt wordt met de financiële crisis, heeft de effectenbeurs dus geen rechtstreekse invloed op de hypotheekrentes. Daarnaast zijn activiteiten zoals de verkoop van binaire opties, Forex trading en CFD trading nevenactiviteiten die volledig naast de beursvloer plaatsvinden. Vergelijk nu online de verschillende aanbieders van deze handelsvormen.

De rondleiding
Tijdens de rondleiding krijg je meer te horen over het indrukwekkende beursgebouw, ontworpen door architect Jos Cuypers. De effectenbeurs werd naar Beursplein 5 verplaatst in 1914, toen ze zich afsplitste van de goederenhandelaren. Daarnaast kom je ook meer te weten over de werking van de beurs, krijg je de kans je eigen beleggersprofiel te bepalen en kun je zelfs je geluk en kunsten op de beursvloer testen met een simulatie. De rondleiding duurt maximaal een uur en een kwartier. Kaartjes kopen kan op de website van AEX.