Wanneer je op zoek gaat naar een oppas is het tarief niet het eerste waar je aan denkt. Je wilt vooral een betrouwbare, nette en zorgzame jongen of meid inhuren die goed voor jouw kind of kinderen kan zorgen. Van daaruit kijk je naar het bedrag dat je hem of haar gaat betalen. Want wat kost een oppas eigenlijk? Het is belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende aspecten die invloed kunnen hebben op het uurtarief. Zo weet je ongeveer wat je zelf zou willen betalen en kun je ook bepalen of het tarief dat de oppas vraagt redelijk is. Wij, van Vrouwenblog.nl, vertellen je daar meer over, dus lees vooral verder!
Een formele oppas
Wanneer je een formele oppas inschakelt is dat een gastouder. Dit betekent dat de oppas ingeschreven staat bij een gastouderbureau. Dat gastouderbureau moet tevens erkend zijn en voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Meestal is dat ook zo, maar let hier wel op. Zo’n erkende gastouder vraagt in de regel een hoger tarief dan anderen. Daar staat tegenover dat je alleen bij zo’n oppas in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit zou kunnen zijn.
Leeftijd
Er geldt uiteraard een minimumloon voor een oppas. Daar hoef je je niet persé aan te houden, want die bedragen zijn relatief laag waardoor het lastig kan zijn om er een oppas voor te vinden. De landelijk gemiddelde adviesprijzen beginnen bij €3,- per uur voor een 13 jarige, waarna je er voor ieder jaar 50 cent bij op kunt tellen tot aan 20 jaar. Een oppasser die 21 jaar of ouder is krijgt gemiddeld ongeveer €10,- per uur.
Verschillende invloeden
Op basis van de leeftijd van oppasser kun je dus vrij gemakkelijk de prijs bepalen. Toch is niet ieder oppasmoment hetzelfde. Er zijn allerlei verschillende dingen die invloed kunnen hebben op het uurtarief. We hebben hier een lijstje van gemaakt. Voor ieder van de punten op dit lijstje kun je ongeveer een euro optellen bij het uurtarief.
- Huishoudelijke taken
Vraag je aan de oppas of zij boodschappen wil doen of een stofzuiger door de woonkamer wil halen, dan gaat het uurtarief omhoog.
- Meerdere kinderen
Meerdere kinderen vragen ook meer werk. Het is daarom redelijk om 1 à 2 euro meer te betalen per extra kind.
- Ervaring
Heeft de oppas al enkele jaren ervaring? Dan mag hier een hoger uurtarief tegenover staan.
- Kinder EHBO
Het is prettig wanneer de oppas een certificaat voor kinder EHBO heeft behaald. Zo’n certificaat is een investering die terug verdiend moet worden. Het biedt jou een stukje extra zekerheid, dus tel opnieuw een klein bedrag extra op.
- Overdag
Jouw kinderen zijn overdag natuurlijk actief, terwijl ze ’s avonds (als het goed is) liggen te slapen. Komt de oppas dus overdag, betaal hem of haar dan extra.
Een eerlijke prijs
We hopen dat deze blog je helpt om een eerlijke prijs te bepalen samen met jouw oppas. Bij de vraag ‘wat kost een oppas’ heb jij nu een goed antwoord klaar. Daar komen jullie vast en zeker helemaal uit. We wensen je veel succes!