Vanwege het systeem van de gespreide betaling krijgen we niet meer elke maand een energierekening door de brievenbus. Dat op zich is natuurlijk een leuke besparing voor de energiemaatschappij, maar betekent wel dat je als consument niet meer exact weet hoeveel je per maand verbruikt. Dat kan betekenen dat je in principe meer betaalt aan energiekosten dan noodzakelijk is.
Energiekosten besparen in het huishouden
Op zich is het niet echt moeilijk om, vooropgesteld dat je niet inlevert op leef comfort, je energiekosten een beetje terug te dringen. Een van de simpelste dingen is stekkers uit apparaten te trekken die niet in gebruik zijn. Je zal er nog versteld van staan hoeveel een apparaat in de stand-by modus nog verbruikt. Sluipstroom noemen ze dat. Een tweede is gloei- en halogeenverlichting te vervangen door spaarlampen of led licht. Met name ledlampen verbruiken maar een tiende van een gloeilamp. Zeg je van: ”als het echt tientallen euro’s oplevert, wil ik er best wat leef comfort op inleveren,” kan je beginnen met:
- Korter te douchen
- Met de hand af te wassen
- Niet onnodig verlichting aan te laten
- De thermostaat van de cv een graadje lager te zetten
- Bij aankoop van apparaten er rekening mee te houden dat ze een energielabel A+ of hoger hebben
Energie besparen met aanpassingen in en om het huis
Je kan ook heel wat op je huishoudelijke energieverbruik besparen door het toepassen van isolerende maatregelen in de kruipruimte, onder het dak en eventueel driedubbel isolatieglas te laten plaatsen. Deze maatregelen vergen echter wel een investering en dan nog gaat het bij hierbij voornamelijk om het beperken van warmteverlies. Andere zaken waarmee je op de lange termijn je energie bespaard zijn:
- Het installeren van een waterontharder waardoor je apparaten minder energie verbruiken en langer meegaan
- Zonnepanelen laten plaatsen, hetzij voor de opwekking van directe warmte, hetzij voor elektriciteit
- Vloerverwarming geeft een andere warmtebeleving waardoor je minder stookt.
Kosten besparen bij de energieleverancier
Het is niet alleen de hoeveelheid energie die je verbruikt die de hoogte van je maandelijkse energiebedrag bepalen. Ook in de kostenberekeningen van netgebruik, dienstenservice en nog wat van die kleine heffingen die de energieleveranciers hanteren, kan nogal eens wat verschil zitten. Niet voor niets wordt je elk jaar weer bedolven onder aanbiedingen om over te stappen. Wanneer je slim bent, hou je inderdaad zo rond november dergelijke acties eens in de gaten en gooit er eens een herberekening van een andere goedkopere energieleverancier tegenaan. Met een beetje geluk kan je dat, vaak heb je ook recht op een overstapkorting, toch een paar tientjes per maand schelen.
Vanzelfsprekend ben je het voordeligst uit wanneer je zowel zelf een beetje oplet met wat je doet en koopt, als het jaarlijkse gevecht van de energieleveranciers op de voet volgt. Daarnaast en dat is ook niet onbelangrijk, draag je door minder energie te verbruiken ook nog eens een steentje bij aan een schoner milieu.