Menu
Familie / Wonen

Eindelijk samenwonen..

Een stap vooruit. Samenwonen. Jullie zijn op het punt gekomen dat jullie zoveel bij elkaar zijn, dat het samenwonen voordeliger is dan allebei jullie eigen appartement aanhouden. Voordat het zo ver is, zijn er nog een aantal dingen waar je goed over na moet denken.

Zakelijk
Inrichting en wie doet wat in het huishouden is nu nog niet belangrijk. Voordat jullie een huur- of koopcontract ondertekenen is het belangrijk om te weten wat samenwonen precies met jullie financiën gaat doen. Wat doet het met jouw toeslagen? Kijk dit eerst goed na. Heeft jouw vriend schulden? Of heeft een van jullie een kind? Dan veranderen de wetten ineens spontaan. Ooit een toeslagpartner of fiscaal partner gehad? Laat je eerst eens adviseren door de belastingdienst of bij het juridisch loket. Zo ben je volledig voorbereid en weet je zeker dat jij jezelf of jouw partner niet in de nesten werkt door het ondertekenen van een huur- of koopcontract.

Inrichting
Oke, zodra de zakelijke aspecten zijn voorbereid en geregeld kunnen jullie nadenken over de inrichting. Wie is waar verantwoordelijk voor? Ligt jullie smaak redelijk bij elkaar, of moeten er echte compromissen gesloten worden? Je kunt ook besluiten om allebei één kamer te hebben die volledig naar jullie smaak mag worden ingericht. Misschien hebben jullie wel een washok, of een kantoortje? Een opbergruimte? Misschien gaat de keuken in jouw stijl en de woonkamer in zijn stijl? Er is van alles aan compromissen te verzinnen. Zolang je maar eerlijk blijft en vertelt wat jij wel of niet mooi vindt, dan komen jullie er samen wel uit.

Huishoudelijke taken
Allebei fulltime aan het werk? Studie? Bijbaan? Zijn er nog huisdieren? Kinderen? Overleg van tevoren hoe jij het in huis wilt gaan aanpakken. Wie doet wat? Als je niks overlegt sluipt er vaak vanzelf een soort natuurlijke verdeling in. De vrouw doet al het huishouden en de man werkt fulltime. Sja, maar wat als de vrouw nou ook full time werkt? Thuis merk ik het ook. Het grootste gedeelte van het huishouden pak ik zelf op. Uiteraard kan ik met regelmaat wel een afwas laten staan voor mijn vriend, maar dit zal dan wel gecommuniceerd moeten worden. Overleggen. Vandaag kom ik niet aan de afwas/was toe, kun jij dat tussendoor even doen? Zijn er kids in huis? Wie haalt ze van school, wie brengt ze naar bed, wat doen jullie samen? Zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf inplant. Je kunt niet altijd alleen maar bezig zijn. Een uurtje per avond of een avond in de week even helemaal niks aan het huishouden/administratie/werk doen is prima om weer op te laden!
Heeft een van jullie al een hond of kat? Bespreek dan hoe je het nu verder gaat regelen met de verzorging van het beestje. Wie laat de hond elke keer uit? Wie neemt hem/haar mee fietsen? Sommige dingen gaan vanzelf en zijn vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om bepaalde zaken uitgesproken te hebben en te blijven communiceren. Je wilt niet hebben dat je op een gegeven moment het idee krijgt dat je eigenlijk alles zelf staat te regelen. Dat is een vervelend gevoel en ook nog eens onnodig; aangezien jouw partner gewoon mee kan helpen.

Financieel
Samenwonen, samen betalen? Wie betaalt de huur? Wie betaalt/haalt de boodschappen? Wat ik eerlijk vind is dat je betaalt naar wat je verdient. Werken jullie allebei fulltime? Dan kan de verdeling redelijk 50/50 worden. Werk jij parttime en jouw vriend fulltime? Dan is het logisch dat jouw vriend wat meer betaalt, hij heeft namelijk meer te besteden. Ik heb stelletjes wel eens ruzie horen maken over ‘ja maar hij eet meer, dus hij moet meer boodschappen betalen!’ Wauw. Sja, vervelend. Maar misschien haal jij wel meer nieuwe kleding in huis? Kijk naar jullie vaste lasten en hoeveel jullie ongeveer per maand kwijt zijn aan boodschappen. Dit verdeel je op een eerlijke manier. Houd je nog geld over? Mooi! Zet het op je eigen spaarrekening, of maak een gezamenlijke spaarrekening aan. Daar kun je dan een keer wat leuks van doen, of het is een mooie reserve voor als de wasmachine een keer kapot gaat.