De Week van de Smaak is hét jaarlijkse evenement waarin gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek, met nadruk op ambachtelijke, seizoensgebonden, natuurzuivere, duurzame en streekgebonden producten. ‘Smaak’ is hierbij het verbindende element.
Door mensen uit alle geledingen van de samenleving op een positieve manier in contact te brengen met gezond en lekker voedsel dragen we bij aan een duurzame ontwikkeling en gezonde levensstijl. De Week van de Smaak wordt gedragen door het enthousiasme en de inzet van partners in diverse sectoren; de Week van de Smaak verbindt (lokale) producenten, bedrijfsleven, non-profit organisaties en overheden.
De Week van de Smaak gaat uit van 6 kernwaarden, die de uitgangspunt vormen van het smaakhandvest:
• Ambachtelijk
• Natuurzuiver (= zonder additieven)
• Seizoensgebonden
• Diervriendelijk
• Bekende herkomst
• Duurzaamheid
Het doel van de Week van de Smaak is om, in samenwerking met regiocoördinatoren en partners uit alle geledingen van de samenleving, een breed publiek te laten ervaren wat écht eten is en een concreet handelingsperspectief te bieden. De landelijke organisatie bedenkt en realiseert inspirerende activiteiten die hun hoogtepunt beleven in de Week van de Smaak. Het effect hiervan moet zijn dat bestaande organisaties en structuren jaarrond verder gaan met deze activiteiten.
De Week van de Smaak is dé ontdekkingstocht naar pure producten en culinaire authenticiteit, en biedt:
een jaarlijks terugkerend evenement met publieksacties en publieksactiviteiten verspreid door het land, dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid biedt te genieten van pure smaken en authentieke producten een stimulerend platform voor reeds bestaande én nieuwe initiatieven rond smaakbeleving van eten en drinken.
Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak 2015
Een jaar lang het beste van Fryslân op je bord! Lekker en eerlijk eten uit de eigen omgeving. Dat is waar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015 voor staat. Daarom ook is er dit jaar extra aandacht voor al dat lekkers; met speciale evenementen en bijzondere activiteiten. Hoofdstad van de Smaak start in februari met een ‘smaakparadijs’ in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Daarna volgt maandelijks een bijzonder evenement, variërend van een wedstrijd stamppot maken tot bijzondere picknicks in het land.
Wilt u meer weten over de Week van de Smaak 2015?